Rabat dla zarejestrowanych klientów do 10%
Opineo: otrzymaliśmy ocenę 99 ze 100
Z plastikowych i kompostowalnych słomek z bioplastików nie będziemy pić w najbliższym czasie. Czym można je zastąpić i jak wypadły w naszym teście ich alternatywy?
Przetestowaliśmy 7 rodzajów słomek ekologicznych pod względem ich praktycznego zastosowania, ekologii i ceny. Oto wyniki.
Bambusowa (wielokrotnego użytku) |
|
Makaronowa
|
Ryżowa
|
Metalowa
|
| ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Nie rozmięka | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |||
Nie zmienia kształtu | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |||
Nie zmienia smaku napoju | ✔ | ✔ | ✔ | ||||
Można zmienić długość | ✔ | ✔ | ✔ | ||||
Odporna | ✔ | ✔ | ✔ | ||||
Możliwość ponownego użycia | ✔ | ✔ | |||||
Kompostowalność | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |
Cena za szt.* | 0,31 zł | 3,19 zł | 0,31 zł | 0,94 zł | 2,45 zł | 3,97 zł |
0,13 zł |
Zwycięzcą naszego testu we wszystkich kategoriach jest jednorazowa słomka bambusowa.
* Ceny obowiązują od 27 czerwca 2022 r.
Przetestowaliśmy słomki jednorazowe wyprodukowane w 100% z bambusowych włókien naturalnych. Produkcja każdej słomki zaczyna się od zbioru bambusa, pocięcia go i zmielenia na proszek. Produkcja przebiega bez użycia wody i środków chemicznych, więc jest bardzo przyjazna dla środowiska.
Bambus to sprinter wśród roślin. W idealnych warunkach potrafi rosnąć nawet do 90cm dziennie. Dlatego uważa się, że jest to zrównoważone źródło materiału.
Słomki bambusowe są kompostowalne również w kompostownikach domowych i nie zostawiają mikroplastików.
Słomki są bardzo odporne, zostawiliśmy je w napoju przez weekend i zostały bez zmian. Nie były rozmiękłe, nie zmieniły kształtu ani konsystencji. W razie potrzeby słomki można skrócić nożyczkami. W trakcie testowania nie znaleźliśmy żadnych niedociągnięć.
Zalety: nie rozmiękają, trzymają kształt, są odporne, kompostowalne, nie zmieniają smaku napoju
Wady: nie znaleźliśmy
Cena: od 0,31 zł/szt.
Tak wygląda jednorazowa bambusowa słomka po 3 dniach w napoju. Wciąż ma odpowiedni kształt i nie rozmiękła.
Przetestowaliśmy również słomki bambusowe, które można ponownie wykorzystać. Ich wygląd przypomina łodygę bambusa i są sprzedawane zwykle ze szczoteczką do czyszczenia. Producent nie zaleca mycia ich w zmywarce. Trzeba więc je czyścić osobno, co jest czasochłonne.
Słomki są bardzo odporne – nie zmieniają kształtu, ani nie rozmiękają w napoju. Na rynku są dostępne słomki o różnej szerokości. My testowaliśmy szerokość 6 mm i 11 mm. Słomki o większej średnicy wyglądają w szklance stabilnie.
Zalety: odporne, kompostowalne, możliwość wielokrotnego użycia, nie zmienia smaku napoju
Wady: wyższa cena: ciężko się utrzymują w czystości, nie można zmienić długości
Cena: od 3,19 zł/szt.
Słomki bambusowe wielokrotnego użycia są bardzo trwałe, nadają się do kompostowania i zachowują swój kształt, ale kosztują więcej.
Testowaliśmy słomki o różnych średnicach - 11 mm i 6 mm.
Słomek bambusowych nie wolno myć w zmywarce do naczyń. Wyczyść je za pomocą szczotki.
Po ich przetestowaniu dodaliśmy do sklepu internetowego również słomki, ponieważ mają one doskonały stosunek ceny/wydajności. Aby wyprodukować słomkę wystarczy przetworzyć słomę, która inaczej nie zostałaby wykorzystana. To rozwiązanie jest wyjątkowo przyjazne dla środowiska.
Można je kompostować w domu albo w kompostownikach przemysłowych. A w razie wyrzucenia do odpadów zmieszanych, słomki rozłożą się z czasem same.
Jedyną wadą jest kruchość i mała gęstość. Słomka nie zanurza się całkowicie do napoju.
Zalety: nie miękną, tanie, kompostowalne, nie zmieniają smaku napoju
Wady: delikatne i lekkie (unoszą się w napoju), nie nadaje się do koktajli, bubble tea
Cena: 0,31 zł/szt
Słomiana słomka jest niedroga, zachowuje swój kształt i szybko się rozkłada.
Słomiana słomka a jest stosunkowo delikatna, więc łatwo się łamie przy nieostrożnej manipulacji.
Proste w wykonaniu, kompostowalne, ale doświadczenia z użytkowania nie są bardzo pozytywne. Są mocniejsze niż papierowe słomki, ale do 10 minut końcówka leżąca w napoju zmięknie i rozpoczyna być śluzowatą. Tak jak podczas gotowania makaronu.
Jednak ta słomka jest bardzo ekologiczna a niektórzy producenci bezpośrednio oferują dwa zastosowania tych słomek- do picia i jedzenia.
Zalety: ekologiczne, kompostowalne
Wady: rozmięka, nie zachowuje kształtu, wpływa na smak
Cena: od 0,94 zł/szt.
Słomki makaronowe są przyjazne dla środowiska, ale w praktyce nie nadają się za bardzo do picia.
Po 10 minutach w napoju słomka wygląda tak.
Są one wykonane z mąki ryżowej i skrobia z tapioki. W przeciwieństwie do słomek makaronowych dłużej wytrzymają. Końcówka zanurzona w wodzie zaczęła mięknąć i zginać się po 15 minutach. Próbowaliśmy pozostawić słomkę w napoju o temperaturze wyższej niż 35 stopni. Słomka zaczęła się rozpuszczać.
Bardzo szybko się rozkłada w przydomowym kompoście.
Zalety: ekologiczne, kompostowalne
Wady: rozmięka, nie trzyma kształtu, wpływa na smak, jednorazowa
Cena: od 2,45 zł/szt
Słomki ryżowe się rozpuszczają i zmieniają kształt.
W drinkach wyglądają dobrze, ale są drogie. Są sprzedawane w zestawie ze szczoteczką do czyszczenia, dlatego można ich używać wielokrotnie. W przeciwieństwie do słomek jednorazowych należy je utrzymywać w czystości.
Słomki metalowe są bardzo trwałe, nie rozmiękają w napojach, ale mogą wprowadzać do napoju tzw. metaliczny posmak. Nie zostało to jednak potwierdzone podczas naszego testu.
Zalety: nie rozmięka, wielokrotnego użytku, dobrze wygląda w drinku, trwałe
Wady:: drogie, trudne do utrzymania w czystości, wpływają na smak
Cena: od 3,97 zł/szt
Chociaż słomki metalowe nie zmieniają kształtu, trudniej utrzymać je w czystości i mogą nadawać napojom "metaliczny posmak".
W sklepach są one sprzedawane w zestawie ze szczotką do czyszczenia.
Słomki z papieru nie mają dobrej opinii. Ani wśród klientów, ani wśród restauratorów. Chociaż są tanie, to do 15 minut w napoju zaczną rozmiękać i tracić kształt. Trzeba więc z nich pić naprawdę szybko.
To, czego nie można im odmówić, to design. Do wyboru z szerokiej ilości kolorów, większość z nich wygląda naprawdę dobrze.
Na rynku można znaleźć słomki, które wyglądają na wyjątkowo mocne (wykonane z wielu warstw papieru), Te również przetestowaliśmy. Jednak nie znaleźliśmy zauważalnej różnicy w trwałości.
Zalety: tanie, kompostowalne, szeroka gama barw
Wady: nie trzymają kształtu, rozmiękają, nie można używać wielokrotnie, złe opinie klientów
Cena: od 0,13 zł/szt
Końcówka zanurzona do napoju po 15 minutach zacznie rozmiękać i się rozklejać.
Podsumujmy. W naszym teście w każdej kategorii wygrała jednorazowa słomka bambusowa. Niska cena, nie rozmięka w napoju, trzyma kształt i jest kompostowalna. W sklepie internetowym pojawiły się również słomki, które są tanie i przyjazne dla środowiska.
Natomiast słomka makaronowa trzyma się ex aequo z papierową.
Skończyliśmy. Teraz pozostaje tylko wypróbować je na własny łyk! :)